Petitie stop haaienvangst

No replies
The Frank
afbeelding van The Frank
User offline. Last seen 1 jaar 35 weken ago. Offline
Joined: 09/01/2009

Onderstaande is niet om te lachen, neem even de tijd om het te lezen, en hopelijk steun jij dan ook dit Europees burgerinitiatief tegen de haaienvangst.

Hierbij twee linken naar de petitie:

https://stop-finning.eu/?lang=en 

https://eci.ec.europa.eu/012/public/#/screen/home.

Beste duikliefhebber,

Wanneer je duikers vraagt wat ze zeker willen zien onder water is het antwoord meestal: haaien!

Maar zoals we ondertussen weten, zijn haaien tegenwoordig erg bedreigd. Jaarlijks worden gemiddeld 100.000.000 haaien gedood, voornamelijk voor hun vinnen om er haaienvinnensoep van te maken in Azië.

Wat de meeste mensen niet weten, is dat de Europese vissersvloot een wereldleider is in de vangst van haaien en export van haaienvinnen. Tot 30-40% van alle haaienvinnen die op de centrale markt van Hong Kong worden verhandeld, zijn afkomstige van EU-vangsten.

"Shark Finning”, het afhakken van de vinnen van haaien en teruggooien van het verminkte en vaak nog levende dier in zee, is verboden in de Europese Unie.

Toch blijven Europese vissersschepen ermee doorgaan.

Alle EU-vissers en alle vissersschepen in Europese wateren zijn verplicht haaien in hun geheel af te laden in de Europese havens, maar vinnen apart mogen wel worden geïmporteerd in Europa.

Daardoor varen nu heel wat EU-schepen na het dumpen van de lichamen, met de afgehakte vinnen naar Noord Afrika of ze laden ze over op een transportschip op zee, waarna de vinnen worden geïmporteerd in Europa.
De Europese Unie is ook een zeer belangrijk transitcentrum voor haaienvinnen van andere visserijen, landen waar “shark finning” vaak niet verboden is. Bovendien bewijzen steekproeven herhaaldelijk de strafbare aanwezigheid van vinnen van bedreigde en beschermde haaiensoorten in transit in onze Europese luchthavens, zoals blijkt uit de inbeslagnames in Zaventem, Schiphol en Frankfurt. Die illegale handel moet stoppen!

Met leden van over heel Europa hebben we daarom een Europees burgerinitiatief opgestart dat van de Europese Commissie eist dat ze de import en export van haaienvinnen verbiedt in Europa, wanneer die niet meer vastzitten aan het lichaam van de haai. Een European Citizens' Initiative is een instrument van de Europese unie om burgerparticipatie te vergroten in het EU-beleid en geldt als een officieel voorstel tot wetswijziging. Indien we op een jaar tijd een miljoen stemmen kunnen verzamelen van Europese burgers, dan is de Europese Commissie verplicht om binnen de 6 maanden ons voorstel op de agenda te plaatsen.

Als referentie verwijs ik graag naar dit artikel van bioloog Dirk Draulans. (te vinden op Facebook)

 

Wil u aub onze eis steunen met uw duikclub door leden te laten stemmen voor ons wetsvoorstel?

Dat kan op verschillende manieren:

1. Online door het delen vandeze link (zie weblinks bovenaan)

2. Via het afprinten en (met een telefoon) laten inscannen van de QR-code in bijlage, die rechtstreeks leidt naar het stemplatform van de EC.

(De Europese Commissie verplicht Europese Burgerinitiatieven om het rijksregisternummer te laten noteren maar de gegevens worden verzegeld bewaard in een beveiligde file volgens GDPR-richtlijnen en na het einde van de stemperiode vernietigd. De gegevens blijven dus veilig.)

 

Campagne website: https://stop-finning.eu/?lang=en

 

Alvast van harte dank en contacteer ons zeker indien u graag meer informatie wil of suggesties heeft.

 

Met vriendelijke groeten,

Jan Wouters en Katrien Vandevelde

www.blueshark.be